dilluns, 21 de setembre del 2009

La mini-pinya.


Resultats:
Reus (19/09/09): 3/7, 4/7, 3/7a, p/5.
Diagonal-Bac de Roda (Barcelona): 3/7, 4/7, t/6 id, t/6, p/5.

Farem avui un escrit una mica profund que en cap cas vol molestar a ningú sinó simplement fer reflexionar sobre la colla. A banda, mencionar la tímida alegria del primer tres de set amb l'agulla de la colla, un castell tapa-mancances ja que a Reus hi anàvem a fer castells de vuit.

Els
Xicots gairebé sempre hem anat justos de gent, això no és cap secret. Però a les darreres sortides aquest fet ha arribat a uns nivells alarmants. Mirat des de fora, es podria dir que deu ser que la colla no està motivada, aparentment. Si no vas a una sortida és perquè no et motiva, senzillament això. I no et motives per diferents raons. No analitzarem aquí aquestes raons, no és el lloc. Segur que hi ha molts factors tot i que alguns només en volen veure un. Però no és així, segur. N’hi ha diversos i amb responsabilitats de tots i totes.

Un fet: aquesta setmana ens han plegat dues quints que acabaven de fer el tres de vuit i la torre de set, i ho han fet sense donar explicacions a la resta de la colla, gairebé per sms i esquivant una resposta clara. Tothom té dret a plegar quan vulgui, faltaria més, però es fa difícil entendre aquesta decisió sobtada. Tota una entitat, tota una colla i tot un final de temporada dinamitat. Com s’explica això? La Tècnica confiava en elles, no hi ha hagut cap problema ni senyal d’alarma previ. No li trobem explicació plausible. És la seva decisió i s'ha de respectar però ens preguntem: que pot motivar més a un casteller o castellera que descarregar un tres de vuit a la més castellera? Que impulsa a fer-ho sense donar la cara a la colla? Hem d’empassar-nos aquestes coses i fer com si res? Hem d'anar al darrera? Hem d'implorar quelcom? Creiem que no ho hem de fer.

Sense adonar-nos, si ho fem, estem construint una colla amb una pell molt prima, dèbil, indefensa,... on qualsevol casteller, en qualsevol moment, es veu en cor de fer-li un pols a l’entitat, simplement pel fet del “jo” sóc imprescindible. Això ha portat que la frase més escoltada de l’any, ja des del mateix dia de l’Assamblea General, hagi estat el “si no això jo plego” o bé el “si això jo plego” o també el “plego fins que...”.

Cal que cadascú faci una reflexió profunda del que representa i significa ser casteller de la camisa vermella vilafranquina i del que vol que representi i signifiqui ser-ho. Hi ha uns personalismes i uns egos totalment fora de lloc quan el que fem és una activitat de grup, d’equip, de família... Si no agrada el projecte, el més normal és montar-ne un altre de millor per a la colla, discrepar si però mai destrossar. Cal que fem una colla amb els valors molt ben definits i que ens portin a no tenir límits, a ser una entitat més forta i més potent, orgullosa d'ella mateixa i on la gent que hi pentanyi no la vulgui deixar mai.

En una camisa castellera no hi ha galons, en una pinya tots i totes som iguals. Qui decideix és pura anècdota, el que compta és només, ras i curt, el que fa la colla. El que queda és el que han fet els Xicots de Vilafranca, no el que ha fet “fulanito” o “menganito”. Si no entenem això, amics i amigues, potser que ens dediquem al tennis o a fer piscines amunt i avall.

Per sort, hi ha molta gent a la colla -repeteixo molta- que ha superat aquest pas o que ja no l'ha hagut de superar mai perquè sempre ho ha tingut clar. La colla per davant del “jo”. La colla com a únic nom a defensar. La colla per qui em trenco les banyes i tenso els músculs a cada castell, la colla per la que crido visques després de cada èxit i ploro quan tenim un fracàs, la colla que tots volem ben amunt...

Visca la Colla de Castellers Xicots de Vilafranca.

10 comentaris:

Xavi ha dit...

Tens tota la raó, Sr. Xicot!

La nostra entitat és la que s'ha de defensar; ja que és aquest nom, la Colla de Castellers Xicots de Vilafranca el que va a actuar a les places, el qui tira amunt els castells; és aquest nom el qui ens uneix amb ganes de superar els entrebancs i amb les ganes de disfrutar les alegries.

Ànims Xicots!

Anònim ha dit...

si, si que tens rao sr. xicot!pero no trobo be , que exposis publicament a aquestes 2 persones, ara crec que acabes d´encetar un judici ( expressament o no)contra aquestes 2 persones, i com tu dius es te que mirar per la colla, i aquet escrit, no ajuda a la colla si no tot al contrari, potser nomes es el meu punt de vista (ultimament molt negatiu) potser l´escrit no vol crear polemica, coneixente sr xicot segur que no! pero quan esmentes tan clarament 2 persones crec que esta totalment fora de lloc!

jo mateix estic molttt , pero molt desanimat! sincerament no tinc ganes de vestirme de vermell i
als meus amics ja els havia dit que plegaba , però aguantare almenys fins la diada, per que per sobre del meu personalismes i els de tothom esta la colla! axi que ens veurem a assaig!

gabi

Anònim ha dit...

I Gabi, quines alternatives queden? Segons tu, qué s'hauria d'haver fet?

Però és igual, un exemple més no farà canviar el discurs: Som una colla i n'hi ha que no volen perdre "el control" o ves a saber qué. I això no vé d'aquest any, que quedi clar.


A mi també em vas dir que ho deixaves, però tan de bo que no sigui aixi...Ja saps qui hi guanya quan la gent plega.

Anònim ha dit...

doncs no se quina alternativa hi ha!
pero primer, si veus que un cami no et porta a on vols , agafes un altre, en comptes de et porta en lloc.
I segon, quan tens un carrec de rellevancia has de saber mantenir als teus al teu costat i no posar-tels en contra tu mateix, i mes quan es tenen tans detractors!, però crec que un forum public no es lloc de continuar amb aquet tema

fins demà!

Unknown ha dit...

Tot l'any igual, que si uns han plegat, que si hi ha sis o set persones que posen pals a les rodes, que si la canalla,... Us sona tot això? Evidentement que pot influir, però un també s'ha de mirar el melic i entonar un mea culpa. Alguna cosa s'haurà fet malament per a que passi tot això (detractors, gent que plega,...).
Com han dit per aquí, aquest no és el lloc per esventar tot això, però tampoc ho és per treure's les puces de sobre dient que dues quints han plegat, ni el setmanari el tres de vuit és un bon lloc per dir segons que, enlloc de mirar de solucionar les coses internament.
Només una cosa més: després del discurs de divendres passat al final de l'assaig del Cap de Colla i després de l'escrit aquest de "La mini-pinya", el que queda clar és que els dos màxims representants de la Colla assumeixen el mateix discurs, llàstima que no sigui el que li convé a la Colla per a tirar endavant i fer pinya tots junts. Així no es porta una Colla Castellera.
Però encara que no s'estigui d'acord amb segons que i/o amb segons qui, això no és excusa per no anar als assaigs i actuacions, estiguem com estiguem els Xicots són el més important, i aprofito per fer una crida a tots els que no venen a les actuacions, hem d'acabar la temporada dignament.

XX ha dit...

Sr. X,

d'acord, alguna cosa s'ha fet malament; però moltes d'aquestes coses que cites no han passat durant la temporada, sinó que abans de començar-la ja passaven.

No estic gens d'acord amb tu quan dius que no sabem portar una colla castellera. Com a membre de la junta, t'haig de dir que TOTS ens hi deixem la pell, dia a dia, perquè poguem sentir-nos "colla castellera". M'agradaria rebre moltes més critiques constructives per poder seguir gestionant bé la colla. No em serveix que un digui: "si no això..., doncs plego" perquè amb aquesta actitud no anem enlloc.

Si et va molestar que, davant la gent de la colla, després de l'assaig, s'expliqués un dels molts motius pels quals no podrem repetir un castell de 8 aquesta temporada, em sap greu. Jo trobo que no és cap mal donar explicacions a la Colla del perquè ens trobem com ens trobem.

Com tu, jo també vull fer una crida a tots els Xicots perquè vinguin als assajos i a les actuacions. Tampoc s'hi val anar tots a una per fer bons castells per Festa Major i després continuar com abans. De primera mà, he sentit comentaris de l'estil "nosaltres no venim, perquè si venim llavors fareu castells".
Això no és esperit de colla!

Salut i castells!

Sr. Xicot ha dit...

Moltes gràcies a tots per les vostres opinions expressades amb respecte en aquest bloc. Entre tots li estem donant vida, que és el que interessa. Queda demostrat que la colla li importa a molta gent i això és molt bo.

Hi ha moltes coses a comentar sobre el que s'ha anat dient aquí. Només ens agradaria puntualitzar que tothom té part de raó en el que diu, les coses es poden fer de moltes maneres, així com també les colles castelleres es poden portar de moltes maneres. La filosofia, la cultura, la forma de ser d'una colla es va conformant a través de totes les maneres de fer i de ser que la conformen i, acceptar això, és un principi bàsic de funcionament.

Una de les bases que guien el Projecte Nou, ja des del principi, és la transparència. En base a ella nosaltres pensem que hem d'informar a la colla de que, en aquest cas concret, no es podran fer castells de vuit de forma immediata -tot i haver-lo fet fa 15 dies- perquè hi han hagut dues baixes sobtades, inesperades i, molt important, inexplicades del tronc. Si no fem això, la colla no ho sap o ho sap amb el xiu-xiu, cosa que pensem que és pitjor perquè tothom diu el que li sembla. Però bé, és una qüestió de manera de veure les coses, tothom ho faria diferent. Nosaltres intentem guiar-nos pels principis bàsics del projecte que impulsem per la colla que estan escrits i definits. Son sis i, per no enrotllar-me aquí, prometo fer un proper post per explicar-los un a un.

Aquí no es jutja a ningú i menys públicament ja que no s'ha divulgat cap nom. Ja ho vam dir: tothom és lliure de fer el que vulgui. L'únic que ha de prevaldre és la colla, la camisa. Tots hem de tenir clar que posar-se la camisa vermella implica uns mínims de responsabilitat envers l'entitat que t'acull (això, amb altres paraules, ho diuen els estatuts). Aquí i a tot arreu és així.

Quin rotllo, no? Res més, donar-vos ànims per tirar endavant i agrair-vos que puguem parlar per aquí amb aquest respecte i saber estar que mai s'ha de perdre.

Anònim ha dit...

Sr.Xicot,
m'estàs parlant de responsabilitat envers la colla, d'assistència, de ganes, de crítiques constructives.. potser que mireu dins de la junta, un dels llocs més importants l'ocupa algú que no ha complert amb cap d'aquests aspectes durant molts anys i que ja es veurà com ho farà en el futur.

Anònim ha dit...

La persona que ocupa aquest lloc que tu comentes -crec que et refereixes al Cap de Colla- potser si que va estar uns anys venint molt poc, per temes personals i laborals seus, però a molts els hi agradaria tenir el seu CV xicoter perque em sembla que molta gent el desconeix: hi era el dia 11/09/82-presentació dels Xicots, va pujar als primers castells de set i de set i mig, ha fet el primer quatre de vuit, el primer tres de vuit carregat i la primera torre de vuit amb folre carregada, al primer tres de set aixecat per sota i encara em deixo coses, que potser tinc dubtoses. Al primer i únic intent de tres de nou de la nostra història, amb el Xavi Catasús de Cap de Colla, va pujar al folre, en una de les temporades en les que ja no venia però aquell dia va venir. I jo l'he vist celebrar el pilar de sis del 2007 amb alegria i llàgrimes als ulls.

Mira, noi: hi ha un grup de gent "poderosa" dins la colla que està encaparrada en fer fora aquesta persona, el volen crucificar sigui com sigui. I ho aconseguiran, segur. Però per cargar-se UNA SOLA persona que va fer la cosa imperdonable de deixar de venir regularment durant un temps penso que es carregaran tot un PROJECTE i tot un EQUIP que trigarà anys a tornar-hi a ser.

De cara al seu futur, dubto que amb les matxacades que ha rebut vulgui tornar a posar-se una camisa castellera en la seva vida, i menys la vermella dels Xicots.

Anònim ha dit...

Anònim, estic totalment d'acord amb el teu comentari. Has resumit molt correctament el que està passant i el que passarà.

Fins i tot, jo hi afegiria que, "per volguer carregar-se UNA SOLA persona que va fer la cosa imperdonable de deixar de venir regularment durant un temps", aquest "grupet de poderosos" no només es carregarant tot un Projecte i tot un Equip entusiasmat; sinó que no se n'adonen que s'estan carregant la Colla.

L'HORA A VILAFRANCA


TRADUCTOR

ENS SEGUEIXEN

EN FORMEM PART

EL NOSTRE JOC

MITJANS DE COMUNICACIÓ

ENS HAN VISITAT

contador de visitas
 

© 2009 - Dissenyat per | MIRATGE COMUNICACIÓ - Tots els drets reservats