dilluns, 27 de juliol del 2009

Patrimoni de la humanitat?


Com la majoria ja deveu saber, des de fa uns dies els castells som, oficialment, candidats a ser Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Aquesta candidatura serà presentada, seguint el protocol, per l’Estat Espanyol el proper dia 31 d'agost. Va sorgir, primerament, des de dins el món casteller obtenint, de seguida, el suport de les institucions del nostre país com ara la Generalitat de Catalunya, el Parlament, diversos ajuntaments, etc. Evidentment, crec que totes les colles castelleres ho aplaudim amb entusiasme.

Encapçalo aquest escrit amb un interrogant bàsicament per dos motius. El primer és que, de moment som únicament una candidatura, és a dir, s’hauran de passar una sèrie de proves d’examen, inspeccions, etc. que demostrin als delegats/inspectors de la UNESCO que els castells tenen suficients arguments per ser considerats un fet, un patrimoni, a protegir, a admirar i a divulgar. I estic convençut que tenim capacitat suficient per passar aquestes proves però també penso que no té perquè ser bufar i fer ampolles. Amb això vull dir que s’hauran de fer els deures que calgui i espero que algú els estigui fent o bé que ens comuniqui aviat que haurem de fer les colles –si és que hem de fer quelcom- ja que no se’ns ha parlat d’això. En aquest sentit, la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya (CCCC) suposo que hi tindrà un paper absolutament rellevant, juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. I segurament serà bo parlar amb l’Ajuntament de Berga o amb les persones que van fer aquest procés en el cas de la magnífica festa de la Patum
, si és que no s’ha fet ja. A la web de la Patum, es pot consultar el dossier que es va presentar a la UNESCO.

El segon, preocupant, és que una vegada més, ara des de casa nostra, es juga una mala passada al fet casteller. Jutgeu vosaltres mateixos en aquesta notícia de El Periódico
, redactada amb un marcat to sensacionalista, que burxa i punxa on saben que pot fer mal. Igual com solen fer sovint molts mitjans d’abast estatal: els castells només som notícia quan hi ha caigudes, no s’explica res en positiu sinó únicament en negatiu. Ja veurem si amb aquestes peces al teler es pot tirar endavant la candidatura, però d’entrada, crec que la CCCC hauria de tenir molt en compte aquests factors “externs”.

Una curiositat final: l'any que es va presentar la Patum, també es van presentar, sense èxit, el flamenc i la tradició oral galaico-portuguesa. El primer es torna a presentar enguany juntament amb els castells.

Dimecres nou escrit per celebrar la tornada de la nostra setmaneta de vacances.

L'HORA A VILAFRANCA


TRADUCTOR

ENS SEGUEIXEN

EN FORMEM PART

EL NOSTRE JOC

MITJANS DE COMUNICACIÓ

ENS HAN VISITAT

contador de visitas
 

© 2009 - Dissenyat per | MIRATGE COMUNICACIÓ - Tots els drets reservats